Jak system POS usprawnia pracę lokalu gastronomicznego?

Wydaje się, że do sprawnego działania jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego absolutnie niezbędny jest terminal POS z odpowiednim systemem. Obecnie, terminale zastępują kasy fiskalne oraz tradycyjne terminale płatnicze. Ponadto, przy ich pomocy można koordynować pracę w zasadzie całego lokalu. Przeczytaj ten artykuł i sprawdź nie tylko czym jest system POS, ale też jakie funkcje ma to oprogramowanie.

Czym jest system POS?

Jest to oprogramowanie, które wgrywane jest do terminala, będącego swego rodzaju centrum dowodzenia lokalem. Terminal najczęściej składa się ze specyficznej kasy fiskalnej oraz ekranu. Często do zestawu dołączane są również inne urządzenia, takie jak mobilne terminale płatnicze oraz różnego typu drukarki.

Ekran służy do wpisywania zamówień, jak również do rozliczania klientów. Jest to jednocześnie komputer, który podlicza kwotę należną za rachunki oraz drukuje wszelkie rachunki i faktury oraz urządzenie służące do komunikacji między pracownikami. Przede wszystkim chodzi tutaj o komunikację kelnerów z pracownikami kuchni, czasem jednak, zwłaszcza w nieco większych lokalach, również kelnerzy porozumiewają się ze sobą przez terminale. Nie chodzi tu rzecz jasna o bezpośrednią komunikację, ale o to, że jeśli w danym lokalu jest kilka terminali, są one zintegrowane, przez co kelner w jednej sali widzi, co w terminalu wpisuje kelner znajdujący się w pomieszczeniu obok.

Najważniejszy element terminalu

Bez wątpieniu, najistotniejszy w terminalu jest system POS. To od tego na ile jest sprawny i funkcjonalny zależy jak wiele pożytku przychodzi pracownikom lokalu z całego stanowiska obsługi. Jeśli zaś chodzi o urządzenia, najistotniejszy wydaje się być ekran. To właśnie poprzez ekran koordynuje się poszczególne czynności i zarządza zamówieniami, jak również wszystkimi rozliczeniami.

Pierwsze ekrany w terminalach był bardzo standardowe. Producent POS najczęściej sprzedawał urządzenia podobne do monitorów wykorzystywanych w komputerach domowych. Jednakże, dzisiaj sytuacja jest już zgoła inna. Oczywiście, podobnie jak dawniej, wciąż do zestawu składającego się z kasy, drukarki i ekranu dołączana jest klawiatura, jednak przeważnie jest to tylko dodatek. Większość ekranów jest już bowiem dotykowa. W zasadzie każdy producent POS sprzedaje już dzisiaj terminale z ekranami dotykowymi.

Przede wszystkim, ekran dotykowy bardzo ułatwia pracę. Jeśli ekran jest duży, dotykowy, a terminal ma zainstalowany najnowocześniejszy i najbardziej funkcjonalny system POS, praca w restauracji staje się prosta i przyjemna.

Drukowanie rachunków i faktur

Do ważnych zadań systemu POS należy z pewnością drukowanie rachunków. Obecnie system POS przeważnie umożliwia drukowanie nie tylko najbardziej standardowych rachunków. Oprócz nich, drukarki dołączane do terminali umożliwiają również drukowanie faktur, coraz częściej także istnieje możliwość wydrukowania tak zwanego rachunku niefiskalnego. To wszystko sprawia, że kupowanie do lokalu zwyczajnej kasy fiskalnej po prostu traci sens. Nawet te czynności, które są głównymi zadaniami kasy fiskalnej, terminal POS wykonuje bowiem po prostu o wiele lepiej. Poza tym, ma również wiele niezwykle przydatnych funkcji, o których już zresztą wcześniej wspominano.

Kontakt pomiędzy pracownikami

Producent POS powinien wypuszczać na rynek tylko takie urządzenia, które umożliwiają pracownikom kontaktowanie się między sobą. Chodzi o to, aby w zestawach znajdowało się kilka ekranów. Dzięki temu można postawić ekran zarówno w części, w której przebywają klienci oraz kelnerzy, jak i w kuchni czy też na zapleczu. W restauracjach, w których ruch jest duży, jest to absolutnie niezbędne. Trudno sobie przecież wyobrazić, aby kelner za każdym razem, gdy przyjmie jakieś zamówienie, szedł do kucharza i tłumaczył mu co ten ma przygotować. O wiele prostszym i lepszym rozwiązaniem jest wpisanie całego zamówienia w terminalu. System POS sprawia, że po wpisaniu zamówienia przez kelnera, po chwili kucharz widzi je na swoim ekranie i od razu wie co ma przygotować. Producent POS przeważnie stara się, aby ekrany miały dużą rozdzielczością oraz aby treść prezentowana byłą przejrzyście. Jest to szczególnie istotne w przypadku ekranu, który ulokowany jest w kuchni, gdzie z racji dymu często widoczność jest marna.

Jak jeszcze producent POS ułatwia pracę?

Warto zauważyć, że do systemu POS dostęp mają absolutnie wszyscy pracownicy, którzy tego dostępu rzeczywiście potrzebują. Oznacza to, że kelner obsługujący gości może samodzielnie tworzyć profile dla poszczególnych zamówień. Dzięki temu zawsze wie dokładnie, co kto zamówił i za ile. Dawniej, gdy nie było tak zaawansowanych systemów do obsługi klientów, kelnerzy spisywali zamówienia na kartkach. Wartość rachunku była natomiast przeważnie obliczana na kalkulatorze. Niewątpliwie, było to wszystko bardzo męczące dla kelnerów. Ponadto, często dochodziło do pomyłek, zwłaszcza gdy kelner po całym dniu pracy podliczał duże zamówienie. Dzisiaj, gdy dane są przejrzyście prezentowane na ekranie, a wszelkie obliczenia wykonuje komputer, praca kelnera jest zdecydowanie dużo prostsza, a przez to o wiele przyjemniejsza.

http://gastro.pl/gastro-pos/