Oprogramowanie dla gastronomii – odpowiedź na zapotrzebowanie rynku

Jak wynika z danych GUS, liczba lokali gastronomicznych w Polsce wciąż rośnie. To, co znajduje się na talerzu, będące efektem wszystkich wcześniejszych działań, jest tylko jednym z elementów składających się na sukces. Prowadzenie własnego baru czy restauracji jest zajęciem wymagającym. Oryginalne wnętrze, świetna lokalizacja i fantastyczne dania, które trafiają w gusta Klientów to zdecydowanie za mało, aby móc utrzymać się dzisiaj w branży. W jaki sposób zatem przetrwać i poradzić sobie z konkurencją? Jednym ze sposobów jest wybór odpowiedniego oprogramowania dla gastronomii – http://www.mojegastro.pl/. Sprawdź, czemu warto postawić na to rozwiązanie.

Sprawne łączenie elementów składowych w całość

Prowadzenie każdej gastronomii, niezależnie od tego, czy dotyczy restauracji, baru, czy kawiarni wymaga sprawnego połączenia wszystkich elementów związanych z tego typu biznesem. W dzisiejszych czasach jest to możliwe tylko dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu dla gastronomii, które pozwala w nowoczesny sposób zarządzać. Przekłada się ono w sposób bezpośredni na efektywność pracy barmanów, kelnerów, a także kucharzy — czyli wszystkich osób, które są odpowiedzialne za obsługę Klienta.

Oprogramowanie dla gastronomii wpływa na zwiększenie jakości obsługi Klientów, eliminuje pomyłki związane z rezerwacjami stolików, wydawaniem posiłków, czy tworzeniem dokumentów rozliczeniowych dla Klientów. Redukuje błędy personelu związane z obsługą, a finalnie wpływa na zadowolenie Klientów, którzy z chęcią wracają. W efekcie wprowadzenie oprogramowania dla gastronomii pozwala generować wyższe, nawet o 15% zyski. Nowoczesne rozwiązania są coraz bardziej rozbudowane i pozwalają gromadzić i przetwarzać różne dane. To pozwala na modyfikacje i zmiany w zakresie zarządzania całym obiektem gastronomicznym. Wszystko po to, aby gastronomia minimalizowała koszty i generowała jak najwyższe zyski.

Intuicyjna obsługa oprogramowania dla gastronomii

Jeśli w codziennej pracy mamy opierać się na rozwiązaniach informatycznych poszukujemy rozwiązań prostych i szybkich w obsłudze. Oprogramowanie dla gastronomii często jest wręcz intuicyjne. To pływa na efektywniejsze wykorzystanie czasu pracy pracowników, a także pozwala zoptymalizować inne procesy związanych np. ze szkoleniem nowych pracowników. Oprogramowanie najczęściej bazuje na ekranie dotykowym, co znacznie przyspiesza ich obsługę. Programy sprawdzają się równie dobrze w dużych obiektach, jak i w małych punktach, w których sprzedaż jest realizowana na jednym stanowisku. Dane operacyjne w wielu systemach dostępne są online przez stronę internetową. To pozwala zarządzać lokalem z każdego miejsca na ziemi.

Oprogramowanie dla gastronomii — możliwości funkcjonalne

Każdy system odznacza się dodatkowo bogatą funkcjonalnością i stabilnością działania. To oznacza, że oprogramowanie dla gastronomii umożliwia przeprowadzanie bardzo wielu operacji, zupełnie różnych dla poszczególnych lokali. Dzieje się tak głównie dlatego, że każdy system odpowiada na indywidualne zapotrzebowanie danej firmy. Może wspierać działania związane z rezerwacjami, dając możliwość tworzenia list wraz z opisem, przyjmowania i rozliczania zaliczek finansowych, czy przyjmowania zamówienia już na etapie rezerwacji.

Inna funkcjonalność może dotyczyć obsługi zamówień związanych z dostawą lub odbiorem towarów, pozwala zarządzać, a nawet je rozliczać. Program może ułatwiać koordynowanie salami, stolikami, a także użytkownikami programu, jeśli każdy z nich ma mieć inne uprawnienia. W każdym lokalu gastronomicznym niezwykle ważny jest magazyn. Oprogramowanie dla gastronomii poradzi sobie i z tym zadaniem. Pozwala rejestrować zużycie produktów, a także stany magazynowe. Dzięki rozbudowanej wersji można analizować koszty przygotowania potraw, co jest niezbędne do pełnej analizy działalności lokalu.

Ciekawy rozwiązaniem mogą być bezprzewodowe terminale kelnerskie, które koordynują współpracę wszystkich osób zaangażowanych w obsługę Klienta poprzez sieć radiową. Sprawdzą się w miejscach odznaczających się dużą ilością klientów. Inne funkcjonalności oprogramowania dla gastronomii pozwalają generować różnego typu zestawienia i raporty, co ułatwia analizowanie sprzedaży. Mogą też pozwalać na kontrolowanie sprzedaży piwa, czy napojów gazowanych, a także organizację wszelkich imprez okolicznościowych.